Foto: Brödinstitutet

FULLKORNETS HÄLSOSAMMA EFFEKTER ÖKAR

Fullkorn har under några år seglat upp som en kostfaktor med många goda hälsobringande egenskaper som inte har varit lika välkända för allmänheten som exempelvis frukt och omega 3.

 Global Burden of Disease (en del av WHO) redogjorde så sent som 2018 (i en sammanställning av siffror från 2016) att fullkorn till och med är den kostfaktor som förebygger ohälsa i allra högsta grad. Nu kommer nya sammanställningar som förstärker bilden för fullkorn – det visar sig förebygga ohälsa i ännu högre grad.

Sjukdomar där det finns evidens för att fullkorn har förebyggande effekt är hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 , tjock- och ändtarmscancer. I den sammanställning (från 2017) som Global Burden of Disease nyligen gjorde, drar fullkornets hälsosamma egenskaper ifrån. Se nedanstående bilder som visar de två årens sammanställningar.

Fullkornet accelererar nu från folkhälsans doldis till bästis med all rätt. Vi vet idag att 9 av 10 i Sverige äter för lite fullkorn. Genom att många väljer lite mer fullkorn när de köper bröd och andra spannmålsprodukter kan stora insatser för folkhälsan göras. Och gott är det!