10 snabba om gluten

1.

Gluten kan ätas av alla utan problem utom de som lider av sjukdomen celiaki (=glutenintolerans)

2.

Gluten är en naturlig beståndsdel – ett protein – i råg, vete och korn. Gluten gör brödet luftigt.

3.

Vi har ätit spannmål i över 10 000 år och det är helt naturligt för kroppen. Däremot är gluten skadligt för dem som har glutenintolerans (celiaki).

4.

Man kan inte vara lite glutenintolerant. Vid magproblem – gå till läkare eller dietist för att säkerställa att du inte undviker mat i onödan.

5.

Gluteninnehållet påverkas inte av surdeg eller om brödet är grovt, fint eller vitt.

6.

Cirka 1-3 procent av befolkningen i Sverige lider av sjukdomen celiaki. Tarmluddet i tarmen försvinner med följden att näringen i maten inte kan tas upp. Åtgärden är att äta helt glutenfritt, resten av livet. Tarmluddet växer då tillbaka.

7.

Havre är glutenfritt men rester av andra sädesslag kan finnas kvar från malningen. Det finns så kallad ren havre som är glutenfri.

8.

Glutenintolerans (celiaki) är en så kallad autoimmun sjukdom som betyder att kroppen reagerar på sin egen vävnad.

9.

Spannmål är den enda källan till fullkorn som man vet förebygger hjärt- & kärlsjukdomar, vissa cancerformer och diabetes typ 2.

10.

Bara 1 av 10 äter tillräckligt med fullkorn,

BESÖKSADRESS
Storgatan 19, Stockholm

POSTADRESS
Brödinstitutet AB
Box 556 80
102 15 Stockholm

KONTAKT
Maria Sitell

M 0707-64 58 84
T 08-762 67 95
E maria@brodinstitutet.se