Kunskapsbanken

Vår faktabaserade sida ”Kunskapsbanken” innehåller allt mellan himmel och bröd. Fyll på dina kunskaper i detta dignande smörgåsbord av fakta som får din hjärna att jäsa.

DET MESTa OM BRÖD OCH KOLHYDRATER

Om hur kolhydrater funkar i kroppen, om brödets roll för bättre klimat och hälsa samt om brödets historia. Här står det!

FULLKORNETS ENORMA FÖRDELAR

Brödets guldpärla heter fullkorn för ingen enskild kostfaktor förebygger ohälsa som just fullkorn. Här hittar du det mesta om pärlan.

MYcKET FAKTA OM GLUTEN

Gluten är ett protein som finns råg, vete och korn. En förutsättning för luftigt bröd och ett big no-no för den som som har celiaki (glutenintolerans). 

filmtajm

Spela videoklipp

Inget är bättre än film, det gäller även när vi vill förklara olika samband mellan mat, hälsa och klimat. Här har vi samlat några men det finns 20 till.

Till vänster en film om fullkorn.

Spela videoklipp

OM KNÄCKEBRÖD - DET ÄLDSTA BRÖDET

Bakas oftast på råg och kryllar av fullkorn. Vet du varför det är ett hål i mitten på runda knäckebrödskakor?

Spela videoklipp

När mackor blir en hel måltid

Det beror  förstås på när brödsort, antal brödskivor o pålägg. Här får du inspiration.

Spela video om surdegsbröd- surdeg-bröd

Surdeg med bagare Johan sörberg

Surdeg  ger en viss smak och längre hållbarhet med mera. Och allra bäst tillsammans med fullkorn.

Spela videoklipp

Doktorn svarar på hur man vet om man inte tål gluten.

Så här går det till när man tar reda på om man lider av sjukdomen celiaki/glutenintolerans.

sök på brödinstitutet

nyhetsbrev

Registrera dig

Ja tack, jag vill prenumerera på nya inlägg från bloggen ”Bröd och annat väsentligt”.

E-postadress
*Genom att kryssa i denna ruta godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter som sparas enligt dataskyddsförordningen (GDPR), samt att du har läst och godkänner våra villkor och bestämmelser i användandet av denna webbsida..